Az
idén a nagy meleg miatt összeértek a gyümölcsök, így egy olyan lekvár és szörp
készítése mellett döntöttünk, ami több gyümölcs keverékéből áll.
A piros bogyós
lekvárunk és szörpünk tartalmaz fekete ribizlit, málnát, meggyet és cseresznyét
is. Külön-külön
is nagyon hatásos mindegyik, de együtt verhetetlenek, igazi antioxidáns bomba.
Sokat
hallunk, olvasunk az antioxidánsokról. De mik is ezek igazából? Nézzünk egy
picit a mélyére a dolgoknak.
Az
antioxidánsok a Wikipédia szerint az oxidációt késleltető, vagy gátló anyagok.
Antioxidáns
alatt leggyakrabban az élő szervezetben (enzimek), illetve a táplálékban található, természetes vagy
mesterséges vegyületeket értjük.
Az
élő sejtekben az energia felszabadító folyamat során, természetes módon
keletkeznek az ún. szabad gyökök. A szabad gyökök is felelősek a sejtek
öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc
károsításával - utóbbi sajnos daganatképződést is eredményezhet, ezért is
tartunk annyira a szabad gyököktől. Ezeket a szabad gyököket az antioxidánsok hatástalanítják.
Bizonyos
helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a
szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben
az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken, ezért kifejezetten fontos
ennek pótlása.
Ilyen
antioxidáns anyagok többek között:
·
A C-, az A-, és az E-vitamin
·
vitamin jellegű antioxidánsok a
flavonoidok is
·
a béta-karotin, a paradicsomban is
található likopin
·
a telítetlen zsírsavak és az ún.
omega-3 zsírsavak
Friss,
és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan
feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a
kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét.
Lássuk
hát, hogy mik a leggyakoribb antioxidáns gyümölcsök és igyekezzünk minél többet
fogyasztani belőlük!
Málna: Hatékony ellenszere a ráknak, a fertőzéseknek és a szívbetegségeknek. Sok C-vitamint és mangánt tartalmaz, amely segít leküzdeni a fertőzéseket, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan erős antioxidáns hatással bír.
Ribizli: A
gyönyörű piros gyümölcs káliumot, kálciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz,
valamint gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Mindezek miatt kiváló
antioxidáns tulajdonságokkal bír, ráadásul különösen magas a C-vitamin
tartalma.
Meggy: A savanykás piros gyümölcs színét a benne található antocianinnak köszönheti. Ám ez a fontos antioxidáns vegyület ennél jóval többre képes. Kiváló vértisztító, agyserkentő valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.
Cseresznye: Az édes gyümölcs klorogénsav nevű fenolvegyülete semlegesíti a környezetben előforduló rákkeltő méreganyagokat. Másik antioxidáns vegyülete, a kvercetin pedig csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát.
Szilva: A
gyümölcs színét adó vöröseskék festékanyagok védenek a szív- és érrendszeri
betegségektől, mivel elpusztítják a szabad gyököket. Klorogénsav nevű
antioxidáns fenolvegyülete semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat –
például a cigarettafüstben levő nitrózaminokat.
Áfonya: A
benne található pterostilbene nevű antioxidáns vegyület igen hatékonyan lép fel
a szabad gyökökkel szemben, így megóvja szervezetedet például a vastagbélrák
kialakulásától. De ellagsav- és kempferol-tartalmának köszönhetően is
semlegesíti a rákkeltő anyagokat.
Görögdinnye: A
paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnye is rendkívül gazdag likopinban. Ez az
antioxidáns hatású vegyület hatékony segítséget nyújt a szív- és érrendszeri,
valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben is.
Narancs: A
közkedvelt déligyümölcs magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont
talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A
benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák
kialakulását.
Ananász: Az
édes déligyümölcs kitűnő forrása a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok -
keletkezését gátoló ferulasav nevű fitovegyületnek. Ezek a kémiai anyagok
nemcsak a sejtfalakat védi a káros hatásokkal szemben, hanem serkenti az
idegrendszer működését és a kognitív folyamatokat is.
Szőlő: Nemcsak
a szabad gyökök ellen véd, hanem hatásosan szabályozza a vér
koleszterinszintjét is. A benne található pektin képes magához ragadni a vérben
felhalmozódó koleszterin-felesleget.
Sárgadinnye: A
gömbölyded gyümölcs rengeteg béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet
A-vitaminná alakítva a betegségek elleni küzdelemben döntő szerepet játszó
nyiroksejtek termeléséhez használ fel.
Citrom: A
gyümölcsben található sok-sok C-vitamin, valamint egy tangeretin nevű flavonoid
segít megelőzni az emlőrák kialakulását. A savanyú gyümölcs fogyasztása
jótékony hatással van a mell nyirokrendszerére és mirigyállományára.
Eper: A
szabad gyökök azon kívül, hogy felelőssé tehetőek a daganatos betegségek
kialakulásáért, a bőrt is öregítik. Az eper pedig mind belsőleg, mind külsőleg
alkalmazva hatékony megoldás lehet. Nem csak jóízű gyümölcsként, hanem
pakolásként is alkalmazhatod.
Körte: A
gyümölcs antioxidánsokat és pektint tartalmaz. Az előbbinek köszönhetően
semlegesíti a szabad gyököket, az utóbbi pedig oldható rost, ami segít
eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, illetve a koleszterinszintet is
csökkenti.
Grapefruit: Közismert
tény, hogy a gyümölcs rendkívül gazdag C-vitamin forrás. Emellett azonban
számos további pozitív tulajdonsággal bír: gyökfogó, baktériumölő, és
antioxidáns. Mindennapos fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségre.
Alma: Fenolsav
tartalmának köszönhetően védi a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben.
Glutation nevű antioxidánsa pedig erősíti az immunrendszert, így a szervezet
könnyebben legyőzi a fertőzéseket.
Őszibarack: A
gyümölcs A- és C-vitaminban egyaránt gazdag, ráadásul a benne található béta
karotin rákellenes tulajdonságokkal bír. Továbbá a szelén szerepet játszik a
szervezet hormonháztartásának kiegyensúlyozásában is.
Gránátalma: A
piros magok, mint apró drágakövek ülnek a gránátalma belsejében. A gyümölcsben
található kratechin nevű anyag védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, így
csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a
gyulladásos betegségek kockázatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése