2014. április 25., péntek

Ibolya és ibolyaszörp


Az ibolya a tavasz egyik legkedvesebb virágja.  Az ember biztosan tudja, hogy itt a tavasz, ha a szél már ibolya illatot hoz. Virágai kellemes illattal töltik meg a levegőt, és hirdetik a tél végét. 



Valószínűleg kevesen tudják, hogy az ibolya virágjából Dél-Franciaországban és Olaszországban olajat készítenek (sajtolással vagy enflourage technikával), mely a világ egyik legdrágább illóolaja. 
Manapság is számos világhírű illatkompozíció része, alapja. Például: Christian Dior - J'adore, Gucci - Gucci II, Yves Saint Laurent - L'Homme, Givenchy - Extravagance, Armani - Emporio Night

Egy antik mítoszból eredeztethetően az ibolya a szerelem, a termékenység, az ártatlanság és a szerénység jelképe. Akinek ibolyát ajándékozunk, annak virágnyelven azt üzenjük: tiszta vonzalommal becsüllek mindenekfölött!


Az idén először próbáltuk meg, hogy szörpöt készítsünk az ibolya virágjainak felhasználásával és az eredmény csodálatos lett. Gyönyörű színű szörp lett a végeredmény, az illata sajnos közben elveszett egy kicsit, de az íze kárpótol mindenért. 

A szörp készítése során az ibolyának csak a virágját szedjük le és amilyen gyorsan csak lehet feldolgozzuk, hogy minél kevesebbet veszítsen illatából. Forrásban lévő vízzel öntjük le, bele egy kis citromsav, hogy megőrizze színét és mehet egy éjszakára pihenni. Másnap cukorral együtt felforraljuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 


Az ibolyának számos pozitív élettani hatása is van:
  • A hagyományos gyógyászatban a légúti betegségek kezelésére és a bélgyulladás enyhítésére használják. Köptető hatású. Légcső- és hörghurutban, különösen idült, elhúzódó estekben alkalmazzák. 
  • A levelet és a virágot a népi gyógyászatban nyugtatóként is alkalmazzák.
  • A homeopátia légúti gyulladások kezelésére, külsőleg a kéz ízületi reumatikus fájdalmára alkalmazza.
  • Az ibolya lázcsillapító hatása az aszpirinéhez igen hasonló. Indiában pedig az ibolya a mandulagyulladás hagyományos gyógyszere. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése