Tárkonyunk
az idén megbolondult….úgy látszik növekedési versenyt vívott a szomszédos
korianderrel, így lassan embermagasságúra nőtt.
(A tárkony balra leghátul látható, előtte a fehéren virágzó koriander)
Ez lett a veszte…ugyanis
hétvégén learattuk és a szárító tálcákon
kötött ki.
Sokan
nem ismerik, vagy nem annyira ismerik ezt a fűszernövényt, pedig rettentő jó
élettani hatásai vannak, nem beszélve arról a kellemesen friss, fanyarkás
illatáról, ami a szedést követően belengte a helyiséget, ahol szárításra vár.
Számos pozitív élettani hatása mellett egy könnyen termeszthető fűszernövény is. Magyarországon szinte bárhol termeszthető, nem túl igényes növény.
Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű,
sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből -
Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög
istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek
köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra
utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a
kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.
A tárkony élettani hatásai:
- Enyhíti a hasi görcsöket és növeli
az étvágyat
- Segíti a menstruációt és az epe termelését a májban, és ezáltal az emésztést is elő tudja segíteni.
- Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
- Vércukor csökkentő, ezért cukorbetegeknek is ajánlott
Örményországban állítólag annyira népszerű ez a növény, hogy még üdítő italt is gyártanak belőle.Ez megfogta a fantáziánkat és utánanéztünk a világhálón mit is tudhatunk róla? Hogyan is készül a tárkonyból üdítőital?
A
tárkonnyal ízesített, szénsavas üdítőital népszerű Azerbajdzsában,
Örményországban, Grúziában és Kazahsztánban is. A tarhun névre keresztelt italt
cukros tárkony koncentrátumból készítik és élénk zöldre színezik.
Az
italt 1887-ben találta ki egy grúz patikus gyakornok Tbilisiben. Mitrofan Lagidze, a patikus szódát kevert össze cukros tárkony kivonattal.
Az üdítőital gyorsan népszerű lett a helyi közösségben és hamarosan megnyíltak
a szörp gyárak kapui is előtte. Úgy tűnt azonban, hogy az üdítőitalnak gyorsan
leáldozik, ennek ellenére túlélte az elmúlt évszázad viszontagságait és napjainkban "Lagidze víze" néven még mindig gyártják.
A Tarhun szó oroszul
tárkonyt jelent. Nagyon hasonló szava van a növényre a grúz, arab és török
nyelvnek is.
A tárkony elterjedt
növény Oroszország szinte minden régiójában, ahogy Észak-Amerikában, Grúziában,
Franciaországban, Indiában és Kínában is.
A tárkony kivonatot a
növény leveléből, hajtásaiból és virágából nyerik ki és szirupként keverik az
üdítőitalba. A kivonat karakteresen fűszeres, likőrre és bazsalikomra hasonló
illattal.
A Tarhun fantasztikus üdítőital a nyári hőségben. Oroszországban szörpként
és előre bekevert üdítőitalként is kapható.
Tarhun otthon is készíthető, azonban szembe kell néznünk egy-két kihívással.
Az első, hogy nem tudunk szerezni abból a zöld ételfestékből, amitől olyan
csodálatos neon zöld színe lesz.
Lime-ot, kivit, mentát adhatunk hozzá, hogy zöldebb színe legyen, de ezek
megváltoztatják egy kissé az ízét.
A
másik kihívás az ital tisztasága, átlátszósága. Sajnos házilag nem tudjuk olyan
tisztára szűrni, mint az ipari előállítás során.
De
ennek ellenére miért ne próbálhatnánk meg?
Íme a recept:
- 20 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- Szódavíz
- Jég
- Citromlé
- Tárkony
Tegyük turmixgépbe és keverjük, míg pépes nem lesz. Majd adjuk
hozzá a citromlevet és a jeget és újra turmixoljuk.
Szűrjük le és hűtsük ki. Töltsünk hozzá szódavizet és zöld
ételfestéket, ezzel készen is van.
20 dkg cukorhoz kb. mennyi tárkony kell?
VálaszTörlés