2014. június 18., szerda

Tarhun, a tárkonyos csoda

Tárkonyunk az idén megbolondult….úgy látszik növekedési versenyt vívott a szomszédos korianderrel, így lassan embermagasságúra nőtt. 
(A tárkony balra leghátul látható, előtte a fehéren virágzó koriander)

Ez lett a veszte…ugyanis hétvégén learattuk és a szárító tálcákon kötött ki.

Sokan nem ismerik, vagy nem annyira ismerik ezt a fűszernövényt, pedig rettentő jó élettani hatásai vannak, nem beszélve arról a kellemesen friss, fanyarkás illatáról, ami a szedést követően belengte a helyiséget, ahol szárításra vár.

Számos pozitív élettani hatása mellett egy könnyen termeszthető fűszernövény is. Magyarországon szinte bárhol termeszthető, nem túl igényes növény. 

Itthon tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon neveken ismert. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre, a Hold és vadászat görög istennőjére utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető, melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó.

A tárkony élettani hatásai:

 - Enyhíti a hasi görcsöket és növeli az étvágyat

 - Enyhén nyugtat, így előszeretettel használják kimerültség leküzdésére, alvásproblémák kezelésére

- Segíti a menstruációt és az epe termelését a májban, és ezáltal az emésztést is elő tudja segíteni.


- Felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből


Vércukor csökkentő, ezért cukorbetegeknek is ajánlott



Örményországban állítólag annyira népszerű ez a növény, hogy még üdítő italt is gyártanak belőle.Ez megfogta a fantáziánkat és utánanéztünk a világhálón mit is tudhatunk róla? Hogyan is készül a tárkonyból üdítőital?

A tárkonnyal ízesített, szénsavas üdítőital népszerű Azerbajdzsában, Örményországban, Grúziában és Kazahsztánban is. A tarhun névre keresztelt italt cukros tárkony koncentrátumból készítik és élénk zöldre színezik.


Az italt 1887-ben találta ki egy grúz patikus gyakornok Tbilisiben. Mitrofan Lagidze, a patikus szódát kevert össze cukros tárkony kivonattal. Az üdítőital gyorsan népszerű lett a helyi közösségben és hamarosan megnyíltak a szörp gyárak kapui is előtte. Úgy tűnt azonban, hogy az üdítőitalnak gyorsan leáldozik, ennek ellenére túlélte az elmúlt évszázad viszontagságait és napjainkban "Lagidze víze" néven még mindig gyártják.  

A Tarhun szó oroszul tárkonyt jelent. Nagyon hasonló szava van a növényre a grúz, arab és török nyelvnek is. 
A tárkony elterjedt növény Oroszország  szinte minden régiójában, ahogy Észak-Amerikában, Grúziában, Franciaországban, Indiában és Kínában is.

A tárkony kivonatot a növény leveléből, hajtásaiból és virágából nyerik ki és szirupként keverik az üdítőitalba. A kivonat karakteresen fűszeres, likőrre és bazsalikomra hasonló illattal. 

A Tarhun fantasztikus üdítőital a nyári hőségben. Oroszországban szörpként és előre bekevert üdítőitalként is kapható.


Tarhun otthon is készíthető, azonban szembe kell néznünk egy-két kihívással. Az első, hogy nem tudunk szerezni abból a zöld ételfestékből, amitől olyan csodálatos neon zöld színe lesz.
Lime-ot, kivit, mentát adhatunk hozzá, hogy zöldebb színe legyen, de ezek megváltoztatják egy kissé az ízét.

A másik kihívás az ital tisztasága, átlátszósága. Sajnos házilag nem tudjuk olyan tisztára szűrni, mint az ipari előállítás során.

De ennek ellenére miért ne próbálhatnánk meg?

Íme a recept:
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • Szódavíz
  • Jég
  • Citromlé
  • Tárkony
Tegyük a cukrot és a vizet egy lábosba és folyamatos keverés közben forraljuk fel. Keverjük össze a szódával és a tárkonnyal, főzzük 1 percig, majd vegyük le a tűzről.
Tegyük turmixgépbe és keverjük, míg pépes nem lesz. Majd adjuk hozzá a citromlevet és a jeget és újra turmixoljuk.

Szűrjük le és hűtsük ki. Töltsünk hozzá szódavizet és zöld ételfestéket, ezzel készen is van. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése