2014. november 5., szerda

Földimandula termésünk

Májusban sikerült hozzájutnunk egy-két érdekességhez, ami kuriózumként díszítette kertünket egész nyáron. 
Korábban már beszámoltam az agyvelő paradicsomról, ami szépen fejlődött a hónapok során és végül be is takarítottuk. Érdekes kis gyümölcsöket nevelt és hétről-hétre egyre jobban csodálkoztunk, mi minden csodára képes a természet?
Az amarántot sajnos időközben elveszítettük. Bár igénytelen növénynek aposztrofálták, sajnos mégsem akart megtelepedni a mi kertünkben..:(.....talán majd jövőre...
Földimandulánk viszont hónapról hónapra szépen növekedett és végre elérkezett az október vége, amikor betakaríthatóvá vált. Kíváncsian és izgalommal telve vártuk, hogy vajon mi lesz a növény alatt?
Kicsit olyan volt, mintha aranyat kerestünk volna…óvatosan szedegettük le a földet a gyökérzetről, hogy véletlenül se mulasszunk el egy szemet se felszedni.


Várakozáson felüli eredmény született. Ami lehet, hogy hozzáértőknek nem egy óriási teljesítmény, de nekünk így első nevelésnek nagyon pozitív volt. Gyermeki örömmel fedeztük fel egymás után a kis gömböket a gyökérzetben.


 

Jó kis türelem játék volt, mire mind a vödörbe került, ugyanis méretre nem sokkal nagyobbak egy babszemnél, így ideges embernek nem ajánlott földimogyorót felszedni.Na persze, az is megfordult a fejünkben 10 perc után, hogy akinek egész nap ezt kell csinálni, az tényleg nem lehet egy ideges típus….
Természetesen azon nyomban megkóstoltuk a termést…..érdekes, roppanós és mandulára hajazó ízű kis mag. Talán roppanósabb, mint a mandula, de kevésbé karakteres ízű, egy picit édeskésebb.
 

A földimandula eredeti élőhelye Észak-Afrika. A fáraók idején vonták termesztésbe, a Nílus mentén, sőt, ez volt az egyik legfontosabb terménye az egyiptomiaknak. A gumókat még a sírba is eltemetették az arany kincsekkel együtt. A VIII. században az arabok Spanyolországban is meghonosították. Valencia tartományban a mai napig előállítják az értékes földimandula tejet. Alapanyagát képezi sok gyógyszernek és kozmetikumnak. 
Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll. 
Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is használható. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is felhasználható, de még jobb, ha előtte karamellizáljuk egy kis cukorral. Ha a friss mandulát turmixgépben péppé aprítja és tejjel felhígítja, máris fogyaszthatja a fenséges és egészséges mandulatejet. 
Mindig visszaduzzasztva használjuk fel, különben nehéz bánni a kemény gumócskákkal! 
Az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk: az erjesztett gumók kitűnő pontycsaliként szolgálnak.

Az utóbbi időben rengeteg kutatás és fejlesztés foglalkozik a növény termesztésével és új termékek kidolgozásával mivel az élelmiszeripar és a gyógyszeripar egyre nagyobb mennyiségben használja fel a földi mandula alapanyagú élelmiszereket.
A földi mandula lisztnek hasonló kellemes íze van mint a mandulának és számos célra alkalmazható. A liszt számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik és pozitív hatású az egészségre. Igen fontos tulajdonsága, hogy gluténmentes. 
A liszt igen jó adalék anyag a sütőipar számára, nagyszerű kiegészítője a reggeli müzliknek amelyet joghurttal kevernek első sorban azért mert a ballaszt anyagok az őrlés következtében megtartják eredeti tulajdonságaikat.
A földi mandula olajnak elsősorban a kozmetikai iparban és az egészség megőrzésében, mint egészséges tápláléknak van jelentősége. A földi mandula olaj a következő kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Igen jó hatással van az ekcémára és a különböző bőr elváltozásokra pld. bőröregedés, köszönhető ez magas E-vitamin tartalmának valamint igen kedvező olajsav összetételének. A olaj szabályozza és javítja a bőr hajszálérkeringését.
A nagyon magas minőségű olajat a magas hőmérséklet alkalmazása nélkül hidegen préselik.
A termesztése nem nagy ördöngösség. Május elején egy éjszakára beáztatjuk a gumócskákat langyos vízbe. Ennek hatására megduzzadnak, és sokkal biztonságosabb lesz a csírázásuk. Mindenképpen laza talajba vessük, de ne legyenek a talajban 1 cm körüli szilárd anyagok, pl. kavics, fadarab, le nem bomlott trágya, mert betakarításkor fölösleges pluszmunkát jelent kiválogatni a gumók közül. 
Arra számítsunk, hogy minden elvetett gumóból egy nagy fűcsomószerű növény fejlődik őszre, a tövénél 10-15 cm széles, de a lombozata meghaladhatja a fél méter szélességet és magasságot. A sor- és tőtávot ennek megfelelően válasszuk meg, a 40x50cm a praktikus. Lassan hajt ki, és még egy hónapig óvatosan kell bánni a kapálással, de aztán összeszedi magát. Jól bírja a szárazságot, de nagyobb aszályban öntözzük meg. 

Mi biztosan fogunk vetni jövőre, hogy még kiadósabb termést kapjunk. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése