Májusban sikerült hozzájutnunk egy-két érdekességhez, ami kuriózumként díszítette kertünket egész nyáron.
Korábban már beszámoltam az agyvelő paradicsomról, ami szépen fejlődött a hónapok során és végül be is takarítottuk. Érdekes kis gyümölcsöket nevelt és hétről-hétre egyre jobban csodálkoztunk, mi minden csodára képes a természet?
Az amarántot sajnos időközben elveszítettük. Bár igénytelen növénynek aposztrofálták, sajnos mégsem akart megtelepedni a mi kertünkben..:(.....talán majd jövőre...
Földimandulánk viszont hónapról hónapra szépen növekedett és végre elérkezett az október vége, amikor betakaríthatóvá vált. Kíváncsian és izgalommal telve vártuk, hogy vajon mi lesz a növény alatt?
Kicsit olyan volt, mintha aranyat kerestünk volna…óvatosan szedegettük le a földet a gyökérzetről, hogy véletlenül se mulasszunk el egy szemet se felszedni.
Jó kis türelem játék volt, mire mind a vödörbe került, ugyanis méretre nem sokkal nagyobbak egy babszemnél, így ideges embernek nem ajánlott földimogyorót felszedni.Na persze, az is megfordult a fejünkben 10 perc után, hogy akinek egész nap ezt kell csinálni, az tényleg nem lehet egy ideges típus….
Természetesen azon nyomban megkóstoltuk a termést…..érdekes, roppanós és mandulára hajazó ízű kis mag. Talán roppanósabb, mint a mandula, de kevésbé karakteres ízű, egy picit édeskésebb.
A földimandula eredeti élőhelye Észak-Afrika. A fáraók idején vonták termesztésbe, a Nílus mentén, sőt, ez volt az egyik legfontosabb terménye az egyiptomiaknak. A gumókat még a sírba is eltemetették az arany kincsekkel együtt. A VIII. században az arabok Spanyolországban is meghonosították. Valencia tartományban a mai napig előállítják az értékes földimandula tejet. Alapanyagát képezi sok gyógyszernek és kozmetikumnak.
Magas keményítő-, olaj- és fehérjetartalma révén igen tápláló, és szárazon évekig is eláll.
Fogyasztható nyersen, pirítva vagy őrölve, lisztként is használható. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is felhasználható, de még jobb, ha előtte karamellizáljuk egy kis cukorral. Ha a friss mandulát turmixgépben péppé aprítja és tejjel felhígítja, máris fogyaszthatja a fenséges és egészséges mandulatejet.
Mindig visszaduzzasztva használjuk fel, különben nehéz bánni a kemény gumócskákkal!
Az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk: az erjesztett gumók kitűnő pontycsaliként szolgálnak.
Az utóbbi időben rengeteg kutatás és fejlesztés foglalkozik a növény termesztésével és új termékek kidolgozásával mivel az élelmiszeripar és a gyógyszeripar egyre nagyobb mennyiségben használja fel a földi mandula alapanyagú élelmiszereket.
A földi mandula lisztnek hasonló kellemes íze van mint a mandulának és számos célra alkalmazható. A liszt számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik és pozitív hatású az egészségre. Igen fontos tulajdonsága, hogy gluténmentes.
A liszt igen jó adalék anyag a sütőipar számára, nagyszerű kiegészítője a reggeli müzliknek amelyet joghurttal kevernek első sorban azért mert a ballaszt anyagok az őrlés következtében megtartják eredeti tulajdonságaikat.
A földi mandula olajnak elsősorban a kozmetikai iparban és az egészség megőrzésében, mint egészséges tápláléknak van jelentősége. A földi mandula olaj a következő kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Igen jó hatással van az ekcémára és a különböző bőr elváltozásokra pld. bőröregedés, köszönhető ez magas E-vitamin tartalmának valamint igen kedvező olajsav összetételének. A olaj szabályozza és javítja a bőr hajszálérkeringését.
A nagyon magas minőségű olajat a magas hőmérséklet alkalmazása nélkül hidegen préselik.
A termesztése nem nagy ördöngösség. Május elején egy éjszakára beáztatjuk a gumócskákat langyos vízbe. Ennek hatására megduzzadnak, és sokkal biztonságosabb lesz a csírázásuk. Mindenképpen laza talajba vessük, de ne legyenek a talajban 1 cm körüli szilárd anyagok, pl. kavics, fadarab, le nem bomlott trágya, mert betakarításkor fölösleges pluszmunkát jelent kiválogatni a gumók közül.
Arra számítsunk, hogy minden elvetett gumóból egy nagy fűcsomószerű növény fejlődik őszre, a tövénél 10-15 cm széles, de a lombozata meghaladhatja a fél méter szélességet és magasságot. A sor- és tőtávot ennek megfelelően válasszuk meg, a 40x50cm a praktikus. Lassan hajt ki, és még egy hónapig óvatosan kell bánni a kapálással, de aztán összeszedi magát. Jól bírja a szárazságot, de nagyobb aszályban öntözzük meg.
Mi biztosan fogunk vetni jövőre, hogy még kiadósabb termést kapjunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése