2014. július 15., kedd

Meggy, minden formában és változatban

Az elmúlt héten betakarítottuk meggy termésünket is. Érdi bőtermő meggyfáink csodálatosan szép és finom gyümölcsöket teremtek, így elindult fantáziánk, hogy milyen finomságokat is készítsünk belőle?


Ezek születtek meg:

1. Meggy lekvár és szörp
Egy régi kedves kolléganő kérésére cukormentes változatot is készítettünk. Csodás színe lett, olyan gyönyörű sötét, mint a vér.



2. Került belőle a piros bogyós szörpbe és lekvárba is (erről majd később fogok részletesebben írni)



3. Konyakos meggy
Két-három hónap míg összeérnek az ízek, de akkor lehengerlő. Karácsonyra már tuti lesz….:)
Nagyon egyszerű az elkészítése, semmi más nem kell hozzá, mint meggy, cukor és konyak….ill. ahogy felénk nevezik brandy.
Mi azért egy kis vaníliát is csempésztünk bele, hogy izgalmasabb legyen.


4. Bolondos meggy befőtt
Timi kolléganőmnek köszönhetően egy fantasztikus recepthez jutottunk hozzá. Az elején egy kicsit szkeptikusak voltunk, hogy vajon mi is lesz ebből, de az eredmény teljesen levett a lábunkról minket.
A befőtt attól bolondos, hogy narancslevet és rumot keverünk hozzá. Isteni finom!! Aki megkóstolja, belebolondul..:)



Mindenkinek javaslom a meggy rendszeres fogyasztását, mert nagyon jó élettani hatásai vannak:
-         Rendszeres fogyasztása jótékony hatást fejt ki a bélmozgásra. Rosttartalmánál fogva csökkenti a székrekedést és a bélrenyheséggel járó panaszokat.
-           A népi orvoslás általában húgyúti problémák esetén ajánlja.
-           Köhögéscsillapító, bélgörcsöket oszlató, fájdalmas vizelést szüntető hatású.
-         Antioxidánsokban gazdag. Az antioxidánsok megvédik a szervezetünket a sejteket romboló szabad gyököktől.
-           Melatonint tartalmaz, ami segít az álmatlanságban és lassítja az öregedést.
-           Természetes fájdalomcsillapító.

Meggy befőzésünk során komoly felfedezést tettünk: a meggymagozó tényleg hasznos háztartási eszköz. Mamkával versenyt rendeztünk, hogy a meggymagozó, vagy az ember két keze gyorsabb-e a magozásnál?


Jelentem, a meggymagozó győzött. Gyorsabb és tisztább is, mint a kézi magozás. Persze jobban kell figyelni, hogy tényleg kiszúrja-e a magot, de kb. kétszer annyit lehet vele kimagozni ugyanazon idő alatt, mintha kézzel csinálnánk.


Meggy befőzésünk másik jövedéke a meggypárna. Sokan azt gondolják, hogy a meggy magja haszontalan, pedig nem így van.


Meggymag párnát már a középkorban is készítettek, mert sokáig megtartja a hőt, így alkalmazható a test melegítésére. De alkalmazható hűtésre is, kiváló a zúzódásokra, ficamokra, fejfájásra.

Biztos sokan emlékeznek rá, hogy gyermekként, ha fájt a fülük, édesanyjuk vagy nagymamájuk meggymag párnát melegített és azt tette a fájós testrészre.
Fülfájásnál, alhasi fájdalmaknál 1-2 perc alatt fel kell melegíteni, majd ezt követően a kívánt testfelületre kell helyezni, hogy kifejtse a szükséges hatást.

A meggymag párna kifejezetten segíti a kényelmes pihenést. Tökéletesen formázható, melynek köszönhetően kifogástalanul felveszi a fej formáját, stabil alátámasztást adva a nyaknak, valamint egyenesen tartja a gerincet. Ennek köszönhetően tehermentesíti a vállat, a nyakat, a hátat. Az erősebb magvak segítik a véráramlás beindítását, jobb közérzetet biztosítanak, valamint könnyebbé teszik a mozgást. Kitűnően szellőzik, nem melegszik túl, ezért a meleg, nyári éjszakákon is nyugodtan aludhatunk rajta. Masszírozó hatásának köszönhetően az alvászavarokra nyugtató hatással bír.

Ülőpárnaként is alkalmazható, mivel az alsó izmokat nem fárasztja a hosszabb használat során, hanem élénkíti azokat.

Melegítési javaslat: sütőben alufóliába tekerve (100°C -on 15-20 perc) vagy mikróban (max. 600W, 1 perc).

forrás: http://www.biobumm.hu/oko-otthon/416-a-gyogyito-meggymag-parna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése