Beérett az első
borsótermésünk és nagyon meg vagyunk elégedve vele. Szép nagy hüvelyű, húsos, roppanós terméseink lettek.
A meleg megérkezése
miatt beindult a borsószedő-gépezet, nehogy megkeményedjen: az első 10 percben az ember nagyon élvezi,
ahogy egymás után találja meg a nagyobbnál nagyobb, gusztusosabbnál
gusztusosabb hüvelyeket. Majd újabb 10 perc elteltével már nem okoz olyan nagy
izgalmat egy újabb hüvely megtalálása és az azt következő 10 perc eltelte után
már átkozza az ember a napot, hogy ennyi borsót vetett. „mikor fogy már el” ,
„nem érzem már az ujjamat” , „ne hozzál már többet, nem akarom látni” és
hasonló gondolatok cikáznak a fejekben...:)
De végül, mikor
meglátjuk a teli kosarat/ládát, megelégedve dőlünk hátra, büszkén szemlélve az
idei termést.
Majd a következő
gondolat villan be: Te jó ég…..lemegy a nap mire ezt kiszemezzük…:)
A borsót mindenki
ismeri, hiszen nagyon elterjedt zöldség hazánkban. A hobbikertészek is
szeretik, mert egyszerűen, gyorsan sikereket érhetnek el vele.
Alapvetően nem
nagyon igényes növény, így viszonylag könnyen termeszthető, de most nem
elsősorban a termesztéséről szeretnék írni, hanem olyan érdekességekről, amit
talán nem tudunk róla. Mindennapi táplálékunk, de vajon tudjuk-e honnan
származik? Mikortól ismerjük, fogyasztjuk? Hányféle fajtáját termesztik a
világon? Mi a különbség a cukorborsó és a velőborsó között? Miért is jó sok
borsót enni?....stb....Ezeket szedtem össze érdekességképpen:
- A borsónak két őshazája is lehetett: az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területe. Innen került mindkét faj a Földközi-tenger környékére, ahol a görögök és a rómaiak már fontos gazdasági növényként tartották nyilván, pásztorkölteményekben, füvészkönyvekben említik.
- Egyes szerzők a borsó termesztését a kőkorszakig visszavezetik, éppen a magyarországi aggteleki cseppkőbarlangban talált magvak vizsgálata alapján. Különböző leletekből arra lehet következtetni, hogy a borsótermesztés már a történelem előtti időkből való, és egyidős a gabonafélékével.
- Ma ismert formájában a zöldborsó csak a XVI. században jelent meg Franciaországban, ahova egyébként Olaszországból került. Eleinte nyersen, éretlenül ették és csak XIV. Lajos, a Napkirály ideje alatt kezdtek kísérletezni vele az udvari szakácsok. A kertészek borsóültetvényeket gondoztak a Versailles-i kertben, a király pedig valósággal megszállottja lett ennek a kis zöldségnek, és egyre gyakrabban rendelt belőle különféle fogásokat.
- A hollandok, majd az angolok fejlesztették ki a cukorborsó termesztését, amely az egész világon elterjedt.
- Manapság a borsótermés csupán 5%-át fogyasztjuk frissen – a többit lefagyasztják vagy feldolgozzák.
- A világ lakosságának élelmiszer-ellátása szempontjából a hüvelyes növények közül a szója mellett a borsónak és a babnak van a legnagyobb jelentősége.
- Egy borsószem átlagban 0,1 és 0,36 grammot nyom.
- Az első tasak fagyasztott borsót az 1920-as években adták el.
- A világrekordot borsóevésben egy brit nő tartja, aki 1984-ben döntötte meg a csúcsot. 7175 borsószemet evett meg egy óra alatt.
- Kínában a borsó levelei ínyencségnek számítanak.
- A borsószemből kivont keményítőt a bioműanyag – zacskók, csomagolások – gyártásában, továbbá egészségügyi implantátumok, telefon borítólapok, textil rostok előállítására használják.
- A cukorborsó nem ugyanaz, mint a nagyon zsengén szedett zöldborsó. Ugyan a zöldborsó fajához tartozik, mégis különbözik tőle amiatt, hogy hüvelyében nem található meg egy merev membrán, az ún. pergamen, amely a zöldborsó hüvelyét fogyasztásra alkalmatlanná teszi.
- A következő borsófajták a legnépszerűbbek:
o Cukorborsó - a hüvelye falán nem képződik kemény hártya, így a
borsókat hüvellyel együtt is fogyaszthatjuk. Nálunk
nem számottevő a termesztésük.
o Kifejtőborsó – ez a
kerek, nagy szemű borsó hidegtűrő, így korán vethető. A zöld szem
cukortartalma rövid idő alatt keményítővé alakul át, gyorsan lisztessé válik,
csak rövid ideig szedhető.
o Velőborsó - magja ráncos, horpadt,
szabálytalan. A zöld szemben a cukortartalom lassan alakul át keményítővé.
Jellemzője továbbá, hogy az érett mag is kevesebb keményítőt tartalmaz. A velőborsók
nagy víz- és cukortartalmuk miatt hosszabb időn át zsengék maradnak, jobb
minőségűek. Remek friss fogyasztásra és mélyhűtésre is.
o Mange tout –
a cukorborsó egyik fajtája, amit laposan fogyasztunk, azaz a borsók még
éretlenek a hüvelyben. Ázsiai ételekhez alkalmazzuk, pl kínai ételekhez.
o Feles borsó - nem más, mint
szárított zöldborsó
o Az étkezési száraz borsók
csoportjába azokat a kifejtő fajtákat soroljuk, amelyek könnyen hántolhatók,
héjuk könnyen fölreped és leválik. Vannak zöld és sárga magvú hántolási fajták.
A borsót azért is
szeretik a hobbikertészek, mert utána a talaj jó állapotban marad vissza,
nitrogéntartalma gazdagodik. Rövid a tenyészideje és lekerülése után
másodnövény termeszthető.
A borsó nemcsak a földnek, hanem az emberi szervezetnek is nagyon jót tesz, számos pozitív élettani
hatással is rendelkezik:
- Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szénhidrátot és fehérjét a zöld- és száraz borsó nagy mennyiségben tartalmazza. A zöld- és száraz borsó fehérjetartalma csaknem azonos a borjúhús, a csirkehús, a marhahús fehérjetartalmával.
- Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, a fehérjetartalma azonban háromszor akkora.
- Egy adag borsóban több a C-vitamin, mint két almában, és több fehérjét tartalmaz, mint egy egész tojás.
- A zöldborsó az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség. Magas szénhidrát tartalmú, és mivel serkenti az energiát termelő sejtek működését, így kimondottan alkalmas fáradtság leküzdésére. Továbbá magas B vitamin (B6, B3, B2,B1) C-vitamin, magnézium, kalcium és vas tartalma, így normalizálja a vérnyomást, serkenti az emésztést, segíti az izmokat, gyógyítja az érrendszeri betegségeket és megelőzheti a rákosodást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése