Folyamatosan készítjük az idei év utolsó előtti lekvárját, a naspolya lekvárt.
A naspolyát nagyon kevesen ismerik, mert nem egy szokványos gyümölcs. Későn is érik, és leszedve a fáról még nem fogyasztható. A naspolyát ősz végén, tél elején szoktuk leszedni és fűtetlen szobában még utóérlelni. November végére, december elejére egy kicsit szottyos lesz, olyan,mintha tönkrement volna, de nem, mert akkor jó igazán...:)
Nem egy szép és gusztusos gyümölcs, viszont nagyon tápláló és a lekvárja is nagyon finom.
Fáját ill. inkább bokrát (mert inkább elágazó bokor, mint fa) díszként is szokták ültetni, mert nagyon szép formájú és főleg virágzáskor nagyon dekoratív.
|
Érett és nem érett gyümölcs |
|
A virágzó fa |
|
A gyümölcsöt érlelő fa |
|
A megérett gyümölcs |
|
Érett gyümölcs közelről...nem annyira szép, ugye?!....:) |
Mi nagyon szeretjük a naspolyát és egyik különlegességünk is, mert a tavalyi évben ezzel a lekvárral nyertük el a
Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyét.
További érdekességek és információk a naspolyáról
itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése