Miért is hívjuk agglegénynek? Talán
azért, mert ha valaki egy üveggel megeszik belőle, az biztos, hogy nem fog
eljutni még az udvarlásig sem, nemhogy a házasságig, hiszen elég részegítő finomságról
beszélünk, ami azonnal - szó szerint - leveszi a legényembert a lábáról...:)
Az agglegény lekvár, vagy más néven
rumtopf ugyanis rumban érlelt gyümölcsöket jelent. Ez egy tradicionális német desszert, a neve is
innen jön: Rum=rum,
topf=edény, vagyis a rumtopf azt a mázas, többnyire 7 literes kerámiaedényt
is jelöli, amiben általában a gyümölcsöket idény szerint sorban elteszik.
Nálunk tavasszal, a cseresznyével indult
a pályafutása, majd érkezett bele még meggy, eper, málna és végül a szilva
zárta a sort. Mindehhez egy kis nádcukor és sok-sok barna rum.
Fenséges volt az illata, mikor tegnap
kinyitottuk az üveget, amiben lassan egy éve érlelődik.
Ugyan karácsonyra szántuk, de annyi
elfoglaltságunk volt, hogy elhúzta egy kicsit az érlelődést.
Mire is jó a rumtopf?
Roppant
egyszerű: mindenhez, amihez egy kissé sűrűn szirupos, igencsak
alkoholos, de bűnösen finom gyümölcsös kompótot tálalnánk. Vagyis fagylalt,
sütemény, krémek, puding, tejberizs mellé, vagy csak úgy magában,
desszertként, bor kortyolgatva hozzá – csak hogy fokozzuk az élvezeteket.
Világos színű sütemények mellé szenzációs, de egy egyszerű vaníliafagyit is úgy
fel tud dobni, hogy nehezünkre esik majd felállni a székről :-)
Ha túl „ütősnek” találnánk, akkor hígíthatjuk vörösborral, esetleg kevés almalével, így csökkenthetjük az alkoholtartalmát.
A rumtopf készítéséhez külön
edényeket is készítenek agyagból, kerámiából, üvegből....egyik gusztább, mint a
másik....hát még a belevaló....:)
Ha megtetszett a finomság, akkor Mamka webshopjában megtalálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése