2015. január 26., hétfő

Részegítő finomság, nem csak agglegényeknek

Tegnap üvegbe került végre az agglegény lekvárunk, ami talán közelebb áll a befőtthöz.

Miért is hívjuk agglegénynek? Talán azért, mert ha valaki egy üveggel megeszik belőle, az biztos, hogy nem fog eljutni még az udvarlásig sem, nemhogy a házasságig, hiszen elég részegítő finomságról beszélünk, ami azonnal - szó szerint - leveszi a legényembert a lábáról...:)

Az agglegény lekvár, vagy más néven rumtopf ugyanis rumban érlelt gyümölcsöket jelent.  Ez egy tradicionális német desszert, a neve is innen jön: Rum=rum, topf=edény, vagyis a rumtopf azt a mázas, többnyire 7 literes kerámiaedényt is jelöli, amiben általában a gyümölcsöket idény szerint sorban elteszik.


Nálunk tavasszal, a cseresznyével indult a pályafutása, majd érkezett bele még meggy, eper, málna és végül a szilva zárta a sort. Mindehhez egy kis nádcukor és sok-sok barna rum.
Fenséges volt az illata, mikor tegnap kinyitottuk az üveget, amiben lassan egy éve érlelődik.
Ugyan karácsonyra szántuk, de annyi elfoglaltságunk volt, hogy elhúzta egy kicsit az érlelődést.






Mire is jó a rumtopf?

Roppant egyszerű: mindenhez, amihez egy kissé sűrűn szirupos, igencsak alkoholos, de bűnösen finom gyümölcsös kompótot tálalnánk. Vagyis fagylalt, sütemény, krémek, puding, tejberizs mellé, vagy csak úgy magában, desszertként, bor kortyolgatva hozzá – csak hogy fokozzuk az élvezeteket. Világos színű sütemények mellé szenzációs, de egy egyszerű vaníliafagyit is úgy fel tud dobni, hogy nehezünkre esik majd felállni a székről :-)

Ha túl „ütősnek” találnánk, akkor hígíthatjuk vörösborral, esetleg kevés almalével, így csökkenthetjük az alkoholtartalmát.

A rumtopf készítéséhez külön edényeket is készítenek agyagból, kerámiából, üvegből....egyik gusztább, mint a másik....hát még a belevaló....:)











Ha megtetszett a finomság, akkor Mamka webshopjában megtalálható. 
                                           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése