2014. december 21., vasárnap

Advent 21. napja - Felfedezők csomagja

Ma van a téli napforduló napja, a csillagászati tél kezdete. Ez a nap az év legrövidebb napja, így a leghosszabb éjszakája is és ugye nem meglepő, hogy ehhez a naphoz számtalan népszokás és hiedelem kapcsolódik. A leghosszabb éjszaka után szinte mindenhol a fény újjászületését ünnepelték, amely legyőzi a sötétséget.
Igazából ezen alapul az egész karácsonyi ünnep is, hiszen anno IV. Gyula pápa rendelte el, hogy dec.25.-re essen a karácsony ünnepe, ami kellő „ellenfele” lehetett a pogány rituáléknak, amiket a téli napforduló és a Fény és Nap ünneplése ihletett. A pápa célja a pogány ünnepek keresztény tartalommal való feltöltése volt.
Na de, ne menjünk bele ilyen egyháztörténeti „vitákba”....a lényeg, hogy a téli és a nyári napforduló az, ami igazán keretet adhat időszámításunknak.
Míg a nyári napforduló során a legmagasabban állt a Nap, és a legrövidebb éjszaka következett be, addig télen a legalacsonyabban delel a Nap, és ekkor van az év leghosszabb éjszakája is. Ezért is volt, hogy míg a nyári napforduló alkalmával azért gyújtottak tüzeket, hogy elűzzék a közeledő sötétséget, addig a téli napforduló alkalmával a fény diadalát, az élet megújulásába vetett hitet ünnepelték, hiszen ekkortól kezdtek az éjszakák újra rövidülni, és hosszabbodni a nappalok.
Ha már „csillagok közt” járunk, akkor ne feledkezzünk meg a felfedezőkről sem, akiket egy-egy sötét éjszakán a csillagok fényei igazítanak útba. Lehet az egy pásztor, vagy akár a három királyok, akiket egy csillag fénye vezetett, de lehettek a nagy földrajzi felfedezők is, akinek számtalan zöldségünket és gyümölcsünket is köszönhetjük itt Európában. Hiszen általuk jutott el kontinensünkre pl. a krumpli, a kukorica, a paprika, a paradicsom, a napraforgó, a dohány, a kakaó, a vanília, az ananász és még sokáig sorolhatnánk a különféle növényeket.
Mai csomagunk is ilyen felfedezni vágyóknak készült, akik készek elhagyni a „Megszokott Ízek Kontinensét” és egy érdekes és izgalmas utazásra indulni a „Különlegességek tengerén” át az „Ízek és Harmóniák Újvilágába”.
Nekik javasoljuk az alábbi izgalmas íz-összeállításokat, amelyekkel a ribizli lekvárunkat felturbóztuk. A kakukkfüves, a tárkonyos és a bazsalikomos ribizli lekvárunk minden egyes darabja egy külön utazás, egy külön ízvilág, amely merész felfedezőkre vár.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése