2014. december 19., péntek

Advent 18. napja - Antioxidáns csomag

Úgy létszik a héten az egészségügyi vonalat erősítjük.....tegnap a gyomorbarát csomaggal, ma pedig az antioxidáns csomaggal készültünk.

Az antioxidáns csomagunk igazi spártai harcos a szabad gyökök elleni háborúban. 

Nagyon divatosak manapság az olyan szavak, mint a szabad gyökök, antioxidánsok és társaik, de tudjuk-e valójában, hogy mik is azok a szabad gyökök?

Az antioxidánsok a Wikipédia szerint az oxidációt késleltető, vagy gátló anyagok. Az élő sejtekben az energia felszabadító folyamat során, természetes módon keletkeznek az ún. szabad gyökök. A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával - utóbbi sajnos daganatképződést is eredményezhet, ezért is tartunk annyira a szabad gyököktől. Ezeket a szabad gyököket az antioxidánsok hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken, ezért kifejezetten fontos ennek pótlása.

Ilyen fontosabb antioxidáns anyagok többek között:

- A C-, az A-, és az E-vitamin
- a flavonoidok
- a béta-karotin
- a paradicsomban is található likopin
- a telítetlen zsírsavak és az ún. omega-3 zsírsavak

A mai csomagba így három igazi nagyágyút tettünk: a piros bogyós lekvárt, ami málna, meggy, cseresznye és fekete ribizli „cuvee”-jéből készült. A vadszeder lekvárt, ami kedvező élettani hatása mellett még igazi bio lekvár is és végül a legmagasabb C-vitamin tartalmú homoktövis lekvár került még a többiek mellé.

Ezzel a trióval biztosan felvehetjük a kesztyűt a szabad gyökök ellen. 







Ha többet is szeretnél megtudni az antioxidánsokról javasoljuk, hogy olvasd el az alábbi cikkünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése