2014. december 15., hétfő

Advent 13-14-15. napja - Luca napi csomag

A Luca napi boszorkányok minket is elvarázsoltak egy kicsit, így egy-két napig nem tudtunk megosztani Veletek, hogy mivel is készültünk Luca napjára. Na, de ami késik, nem múlik!

Talán mindannyian tudjuk, hogy egyik naphoz sem tartozik annyi néphiedelem és népszokás, mint Luca napjához.
Ez a nap épp úgy alkalmas volt termékenység varázslására, mint házasság-, halál- és időjóslásra. Bizonyos területeken régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek, máshol Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
Luca napján szinte mindenhol gonoszjáró napnak tartották, ezért mindenütt védekeztek a boszorkányok ellen. Fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, hamut szórtak a kapuk elé, lefekvés előtt fokhagymás kenyeret ettek, hogy szagával elriasszák a gonosz szellemeket, és elzárták a seprűket, nehogy azon nyargalásszanak a boszorkányok.
Mi is körülnéztünk a kamrában, hogy milyen lekvárokat találunk, amik boszorkányos módon feltüzelhetik fogyasztóját. Lássuk hát mit is találtunk?
Agglegény lekvárunk igazi „ütős” darab. Ahogy telt az év, úgy kerültek bele az idénynek megfelelő gyümölcsök egy nagy üvegbe, hogy ízüket, aromájukat átadhassák egymásnak. Mindezt még azzal is tetéztük, hogy rummal öntöttük nyakon, így abban „úsznak” immáron közel 9 hónapja.
Szerintem mindenki el tudja képzelni a hatását........de az ízét meg kell kóstolni, mert leírhatatlan egyveleg alakult ki a különböző gyümölcsök között, ahogy megérlelődtek az alkoholban.

Luca napi csomagunk másik tüzes darabja a konyakos meggy, ami hasonló hatást tud elérni fogyasztójánál, mint előző társa.
Harmadikként meggy likőr került a csomagba, ami egy pompás felnőtt csemege. Igazi meggy ízt hoz, de a végén megüt az alkohol, szóval óvatosan kell bánni vele.






Aki megkóstolja Luca napi csomagunkat, biztosan „meglátja a boszorkányokat”!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése