2014. október 20., hétfő

Alien vs. törökmogyoró


Sokszor szembesültünk már azzal, hogy igazán rémisztő szerzeményeket lehet találni a növény és állatvilágban, főleg, ha egy nagyítót is a kezünkbe kaparintunk.
Hiszen ki ne ismerné a pókok, bogarak makró fotóját, amikor felnagyítva láthatjuk, hogy milyen érdekesek – rémisztőek - bár van akinek szépek ezek a kis élőlények.

                                kép forrása: http://photographyheat.com/eyes-of-the-bugs-macro-photography-by-shikhei-goh/

 kép forrása: http://amazinganimalphotos.com/bugs-insects/most-amazing-and-rarely-seen-macro-photos-of-insects-and-bugs-in-beautiful-settings-210.html

  kép forrása: http://amazinganimalphotos.com/bugs-insects/most-amazing-and-rarely-seen-macro-photos-of-insects-and-bugs-in-beautiful-settings-210.html


 kép forrása: http://amazinganimalphotos.com/bugs-insects/most-amazing-and-rarely-seen-macro-photos-of-insects-and-bugs-in-beautiful-settings-210.html


Ez ütött szöget a fejembe, mikor tüzetesebben megvizsgáltam a házunktól nem messze álló törökmogyoró fa termését.



Nem kellett sokáig néznem, hogy beugorjon az Alien című filmeposz horrorisztikus jelenete, mikor a lények kikelnek a tojásból és gazdatestet keresnek maguknak. 
Úgy veszik körbe a kis csápok a török mogyoró termését, mint ahogy az Alien tojások védik a kikelő félben lévő parazitákat.



Nem túl szép látvány így elsőre a törökmogyoró, viszont annál finomabb a magja, ha ki tudjuk végre kapirgálni a „csápok” közül.

Hivatalosan mirigyszőrös kopáncsnak hívják ezt a csápformájú kis képződményt, amiben a törökmogyoró rejtőzik. 



Állítólag ha pár napig szárítjuk, akkor magától kifordul a kupacsból, na de ki bír  napokat várni a zsákmányra??.....főleg úgy, hogy tudjuk, hogy a mókusok is igazán kedvelik e termést, így vagy ők lesznek gyorsabbak, vagy mi....
Mi azon nyomban nekiugrottunk és kikaparásztuk a kupacsból...


Viszont a megtörése, na az valóban nem egyszerű dolog….és főleg nem társasházba való foglalatosság, ahol a szomszéd a 3. darab után kitér a hitéből, és ököllel veri vagy a falat, vagy az ajtónkat, hogy hagyjuk már abba.
Ugyanis nem adja könnyen magát a mag. Hegyes, kúpos formájú, így nem lehet olyan szépen irányba igazítani, mint a diót, szóval legény legyen a talpán, aki megküzd vele. Ráadásul a héja is elég vastag, azonban kárpótol az eredmény, hiszen egy nagyon ízletes és nagyon egészséges magot kapunk. Olajtartalma is magasabb, mint a közönséges mogyorónak és a zamata is jobb……ezt tanúsíthatjuk.

A törökmogyoróról egyébként a Wikipédián és hasonló internetes oldalakon azt lehet olvasni, hogy egy nagyon kedvelt parkfa, szívesen ültetik a kertészek, mert egyrészt nem túl igényes, másrészt pedig nagyon szép formájú fát nevel.
Valóban így van. A házunk mellett álló fa is csodaszép formájú és kibírta jó pár generáció nyüstölését, ahogy egymás után nőttek fel a környékbeli gyerekek. 

A törökmogyoró a számára kedvező helyen akár a 200 évet is megélheti és termőre is csak 20 év után fordul…..így türelmetlen kertészeknek nem ajánlott...

Romhány községben nyilvántartanak egy fát, amely mintegy 25 m korona átmérőjű, 20 m magasságú és közel 300 éves. A szájhagyomány úgy tartja, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem az itteni kápolnától irányította 1710. január 22-én a Lókos mentén zajló ütközetet és ennek emlékére ültették a török mogyorófát.
Több matuzsálemet is nyilván tartanak Magyarországon és a legtöbb természetvédelmi kategóriát is kapott. A törökmogyoró fája is nagyon értékes,  rózsafa néven ismert és keresett bútorfa. 

Egyszóval becsüljük meg a törökmogyoró fát, ha a közeli parkban vagy erdőben ilyet találunk, egyrészt termése miatt, másrészt pedig azért, mert lehet, hogy már évtizedekkel idősebb, mint mi és lehet, hogy még akkor is állni fog, mikor mi már  nem leszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése