Nagyon szépen megnőttek a lándzsás útifüveink, így itt volt az ideje, hogy learassuk a leveleit.
Magyarországon nagyon jól érzi magát ez a növény, így a Dr.Theiss lándzsás útifű szirup alapanyagát is hazánkból szállítják a legnagyobb mennyiségben, ami aztán üvegekben tér vissza hozzánk és súlyos ezreseket fizetünk érte a gyógyszertárakban....mennyivel egyszerűbb lenne itt feldolgozni...
A lándzsás útifüvet teának is meg szokták szárítani, de azt gyorsan és szellős helyen kell végezni, mert könnyen megfeketedik és akkor már használhatatlan. Teája számos vértisztító teakeverék alkotórésze.
márciusban |
áprilisban |
májusban, "aratás" után |
A mostani adagból mézes szirup készült, ami nagyon jól jön majd a megfázásos betegségek idején. A mézes szirup hatékony védelmet nyújt köhögés, sőt még a szamárköhögés ellen is.
1. A lándzsás útifüvet ledaráljuk és felmelegített mézbe keverjük. 10 percig alacsony hőmérsékleten főzzük, majd üvegbe töltjük és hűtőben tartjuk a felhasználásig.
2. Nagyon hasonló az elsőhöz, de itt nádcukrot is adtunk hozzá, valamint egy pici vizet és tovább főztük, hogy besűrűsödjön. Ezt a receptet Maria Treben: Egészség isten patikájából című könyvéből "kölcsönöztük".
Íme a végeredmény:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése