2014. május 21., szerda

Mézes lándzsás útifű szirup


Nagyon szépen megnőttek a lándzsás útifüveink, így itt volt az ideje, hogy learassuk a leveleit. 

Magyarországon nagyon jól érzi magát ez a növény, így a Dr.Theiss lándzsás útifű szirup alapanyagát is hazánkból szállítják a legnagyobb mennyiségben, ami aztán üvegekben tér vissza hozzánk és súlyos ezreseket fizetünk érte a gyógyszertárakban....mennyivel egyszerűbb lenne itt feldolgozni...

A lándzsás útifüvet teának is meg szokták szárítani, de azt gyorsan és szellős helyen kell végezni, mert könnyen megfeketedik és akkor már használhatatlan. Teája számos vértisztító teakeverék alkotórésze. 

márciusban
áprilisban
májusban, "aratás" után

A mostani adagból mézes szirup készült, ami nagyon jól jön majd a megfázásos betegségek idején. A mézes szirup hatékony védelmet nyújt köhögés, sőt még a szamárköhögés ellen is. 

Kétféle receptet is kipróbáltunk:

1. A lándzsás útifüvet ledaráljuk és felmelegített mézbe keverjük. 10 percig alacsony hőmérsékleten főzzük, majd üvegbe töltjük és hűtőben tartjuk a felhasználásig.

2. Nagyon hasonló az elsőhöz, de itt nádcukrot is adtunk hozzá, valamint egy pici vizet és tovább főztük, hogy besűrűsödjön. Ezt a receptet Maria Treben: Egészség isten patikájából című könyvéből "kölcsönöztük".

Íme a végeredmény:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése