2014. május 12., hétfő

Különleges zöldségek napja az ELTE Füvészkertben

Egy hosszú munkahét után maradt egy rövid kis vasárnapunk, hogy kipihenjük a hét fáradalmait.
Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, ellentétben a szombati gyönyörű idővel, vasárnap reggel arra ébredtünk, hogy szakadt az eső.

De persze ez nem akadályozta meg a kertbarátokat, hogy ennek ellenére elzarándokoljanak a Füvészkertbe, meghallgatni Dr.Halász Krisztián  és Dr.Kappel Noémi előadását az egzotikus zöldségekről és gyümölcsökről, valamint azok termesztéséről.

A rossz idő ellenére elég sokan összegyűltünk az előadáson, ahol számtalan érdekesnél érdekesebb dolgot tudtunk meg. Például, halott-e már valaki az egérdinnyéről, a balzsamuborkáról, a batátáról, a mustársalátáról, a fehér szederről, a kék paradicsomról, vagy a méteres babról?….de sokáig sorolhatnám  még az elhangzott egzotikumokat. Lebilincselő és egyben szórakoztató is volt.
Érdekes módon ezeknek a növényeknek egy jó része szereti a mi klímánkat is, így nyugodtan termesztésbe fogható, akár szabadföldön is.  

Az előadást követően lehetőség nyílt jó pár érdekesség palánta vagy mag formájában történő megvásárlására a Valeyrac Exotics-től.

Természetesen ilyenkor az ember nem tud ellenállni a kuriózumoknak, így 3 új növénnyel gazdagodott kiskertünk:

1. Voyage, avagy agyvelő paradicsom – csak a neve borzasztó, a gyümölcse állítólag nagyon finom…..:)

2. földimandula, ami mandulafű néven is ismert
 3. amaránt – bioboltokból ismerhetjük magját, lisztjét



A további érdekességeket és izgalmas kuriózumokat rejt Krisztián blogja és facebook oldala


Ha már a Füvészkertben jártunk, akkor természetesen felfedeztük ezt a város közepén élő kis oázist. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy keresse fel, igazi „elvarázsolt sziget” a belvárosban.
Annak, aki nem tud személyesen elzarándokolni a Füvészkertbe, javaslom nézze meg a honlapját, hiszen virtuális sétát is tehet a kertben. A virtuális séta során évszakot, érdeklődési kört is választhat, és még akadálymentesített sétát is tehet.
(Ha regisztrálunk az oldalon, akkor egyúttal kérhetjük a hírlevelüket is, így biztosan nem fogunk lecsúszni egy olyan programról sem, ami érdekel minket. )

A Füvészkertet szinte mindenki ismeri Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényéből. 
Egy apró sziget, ahová az ember belépve elfelejti, hogy a főváros kellős közepén van. A kert minden évszakban csodálatos, minden hónapban felfedezhető benne valami, amiért érdemes ellátogatni.

 Az előadás végére az  égiek is megkegyelmeztek, ugyanis elállt az eső, így mellőzhettük az esernyőt a Füvészkertben tett séta során. Íme egy-két kép kedvcsinálónak:
















Szegény fenyő nem büntetésben van, hanem minden idők egyik legöregebb és legritkább fafaja, így érthető, hogy óvják és védik a kíváncsi látogatóktól. 1994-ben fedezte fel Sydney-től nyugatra egy esőerdőben, a Wollemi nemzeti park belsejében, egy 200 000 hektáros nemzeti parkban David Noble. 
A Wollemi Pine a több, mint 200 millió éves Araucariacaea családba tartozik, a legöregebb talált példány 90 millió éves. Az esőerdőben kevesebb, mint 100 példány él, a helyét szigorúan titokban tartják. A Füvészkertben található példány a Wollemi Pine 2. leszaporításából származó növény. 
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése