2015. április 2., csütörtök

Ibolya - szörpben, ecetben


Tavaly bukkantunk rá az ibolyaszörp receptjére, amit azonnal ki is próbáltunk. Az eredmény várakozáson felüli lett, így nem volt kétség, hogy az idén már teljes jogú tagja lesz az ibolya szörp termékpalettánknak.

Sőt mi több, továbbmentünk, és az idén már nemcsak szörpöt készítettünk az ibolyából, hanem ecetet is, amelynek ugyanolyan lenyűgöző színe lett, mint a szörpjének. Aki szeretné megkóstolni őket, már eléri Mamka webshopjában.

Az ibolyaecet receptjét egy régi magyar szakácskönyvekben leltük fel, amely így szólt:

Ibolya eczet: Az ibolyának míg egészen friss, szedd le szárait, töltsd meg vele negyed résznyire az üveget, onts rá finom boreczetet és hagyd 1 hónapig meleg helyen állani, azután készítsd el, mint a meggy eczetet.

Tavaly már írtunk az ibolya élettani hatásairól, valamint felhasználásának változatosságáról, de az érdekes történetekből sosem elég, így bukkantunk rá az idén arra a történetre, hogy kedvelt Sissi királynénk mennyire rajongott ezért a bájos, kis virágért. 


Erzsébet Amália Eugénia, ismert becenevén Sissi, osztrák császárné és magyar királyné volt, Ferenc József császár felesége. Kora egyik legszebb asszonyának tartották, egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon.

Népszerű királynénk, Erzsébet táplálkozása nagyon kilógott az akkori szokások közül. Nem csak a sok fogást nem ette végig, és nem ücsörgött az asztalnál órákon át, de rettentően vigyázott az alakjára. Sokat sportolt, kiváló lovas volt. A nagy önuralommal rendelkező Sissi korántsem volt sivár személyiség. Voltak szenvedélyei, melyekhez nagyon ragaszkodott. Ilyen volt az ibolya is. 
Sissi ibolya iránti rajongása mindenben megmutatkozott: ibolyaszínű volt a gödöllői szobájának a fala, ibolyából készült kozmetikumokat használt, parfümje is ibolyából készült.

Sissi rokoni kapcsolatban állt Savoyai Margit olasz királynővel, a Savoyai család pedig Torinóhoz kötődik – ahol az ibolya nem csak illatos virágként, hanem édességek alapanyagaként is népszerű. Talán Savoyai Margitnál kóstolta először Sissi is az ibolyából készült, különleges fagylaltot, mely kedvenc édessége lett.

De rajongott a kandírozott ibolyáért is, ami ma is kapható bécsi a Kaiser und König udvari cukrászatban, vagyis a 225 éves Demelben. A királyné nem maga vásárolta a Kohlmarkton a finom édességet, hanem kimondottan Demel Úr finomságait kérette a Hofburgba.
A Demel Cukrászda webshopjában még ma is kapható, ugyanolyan kiszerelésben, mint anno a kandírozott ibolya. 80 grammnyi édes élvezet  18 EUR-ért...

Az elmúlt hetekben/napokban a család minden tagja ibolyát szedett, kicsitől a nagyig. El kell, hogy mondjam, hogy az ibolyaszedés csak az első 10 percben nagy élmény, aztán ahogy telik az idő úgy lesz egyre unalmasabb és a végén már az ember úgy érzi, hogy egy újabb évig biztosan nem akar ibolyát látni....:)
Szerencsére a kertünk az idén teljes ibolyaszőnyeggel várt minket, így nem volt más dolgunk, mint hogy méterről méterre arébb üljünk/álljunk/guggoljunk/másszunk...:)





Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése