2015. március 3., kedd

Fiatal gazda konferencián jártunk

Múlt héten pénteken a Fiatal gazdák éves konferenciáján jártunk, hogy 350 társunkkal egyetemben megpróbáljunk valamilyen információhoz jutni az előttünk álló ciklus agrár és vidékfejlesztési támogatásairól.

A konferencia az Agrya (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) közreműködésével került megrendezésre és méltán állíthatjuk, hogy tartalmas és színvonalas volt, mind a helyszín, mind a szervezés/rendezés vonatkozásában.


A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárjai és osztályvezetői tartottak 20-20 perces előadásokat a 2015-2020-ig terjedő új ciklusban várható intézkedésekről.
(akit részletesebben érdekelnek a konferencia előadásai, az Agrya honlapján megtekintheti az előadások anyagait)

Kis Miklós Zsolt államtitkár arról beszélt, hogy tanulva a korábbi ciklus tapasztalataiból és hibáiból, a vidékfejlesztési források elosztása ezentúl már nem a korábbi merev célok (tengelyek) mentén, hanem  rugalmas prioritások figyelembevételével fog történni. Elsőbbséget élvez majd a tudásátadás és az innováció; a versenyképesség és a gazdasági életképesség fokozása; az élelmiszerlánc szervezése és a kockázatkezelés; az ökoszisztémák állapotának helyreállítása, megőrzése, javítása; az erőforrás-hatékonyság biztosításának előmozdítása, valamint a társadalmi befogatás segítése (a szegénység csökkentése és a gazdaság fejlesztése a vidéki térségekben).
Az államtitkár jelezte: a gazdálkodók számára a jövőben az eljárásrend sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz, egyszerűbb támogatás-típusokat vezetnek be, valamint egyszerűsítik a pályázatok elbírálását. Leszögezte: a Vidékfejlesztési Program középpontjában a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lesznek.
A fiatal gazdák támogatásáról elmondta, hogy az előző költségvetési időszakban mintegy 60 milliárd forintot ítéltek meg számukra, ami közel 5400 gazdát segített tervei megvalósításában. Az államtitkár tájékoztatása szerint a jelenlegi ciklusban 2020-ig az új (induló) mezőgazdasági vállalkozások létrehozásának támogatására 122 millió euró, míg a fiatal gazdák beruházásainak támogatására csaknem 130 millió euró, - 300 forint körüli euróárfolyammal számolva 76-78 milliárd forint - áll rendelkezésre.
Bízunk benne, hogy a konferencián elmondottak nem csak ígéretek maradnak, és valóban hozzá tudják segíteni a vidéken élőket és dolgozókat az életminőség javításához és minőségi termékek termeléséhez.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése