2015. február 2., hétfő

Februári jeles napok, megfigyelések

Itt az újabb hónap, a február, elővettük hát a régi kalendáriumokat, hogy megnézzük, mit is figyeltek meg ebben az időszakban eleink?

Februárt a böjtelő havának is hívják, hiszen hamarosan megkezdődik a húsvét előtti, 40 napos böjt. Az idén elég gyorsan jön a húsvét, így a  február 18.-i hamvazószerda is elég korai időpontnak tűnik. Kicsivel több, mint két hetünk van mér arra, hogy kiélvezhessünk a farsangi, bálozós/bulizós időszakot. 

Kép forrása: www.almaimotthona.hu

Február 2.-át Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának is hívták. Ezen a napon figyelték meg, hogy ha a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor még 40 napig tart a tél. Hát ma volt azért napsütés, de reméljük, hogy a medve nem éppen akkor jött ki, így 40 napnál talán korábban köszönthet be a tavasz. 

kép forrása: www.farkasnora.hu
Holnap, február 3.-án lesz Balázs napja. Ezen a napon szoktak balázsolni a falvakban. A torokfájás, torokbetegségek elleni védekezés volt a hagyomány lényege. Anno még nem volt ACC - vagy hasonló, amit a reklámok ontanak ránk manapság- , amit gyorsan megittak és meggyógyultak.....emlékezzünk csak a Kincskereső Kisködmön című mesére, ahol a legkisebb gyermeket pont a torokgyík vitte el. Hát igen, anno  még egy torokgyíkban is meg lehetett halni, így nem csoda, ha Szent Balázsnak, a torok védőszentjének szentelték e napot. 

Február következő jeles napja 14.-e, Bálint, ill. manapság csak Valentin napja
Ha nem dőlünk be a nyugatról betóduló giccses Valentin napi őrületeknek, akkor Szent Bálintra emlékezünk e napon, aki a szerelmesek és lelkibetegek védőszentje volt.  
Valamint, ha hihetünk a népi megfigyeléseknek, akkor ha ezen a napon hideg az idő, akkor jó termés lesz várható ebben az évben. 

Szintén megfigyelték azt is, hogy február 16.-án, Julianna napján szinte mindig esik a hó. Megnézzük, vajon az idén így lesz-e?

Ha február 19.-én, Zsuzsanna napján megszólal a pacsirta, akkor közeleg a tavasz. 

kép forrása. blog.xfree.hu

A következő jeles nap február 22.-e, Üszögös Szent Péter napja. Ezen a napon semmilyen munkát sem végeztek, mert ez a nap szerencsétlen és bármibe fog az ember, az nem fog sikerülni. 
Így higgyünk őseinknek  és e napon tartózkodjunk a munkától!

A hónap végét 24.-én Mátyás zárja. Ezt a szólást talán sokan ismerik, hogy ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem, akkor csinál. 
Ez a nap mindig egy nagyon hideg nap szokott lenni, de már él bennünk a remény, hogy hamarosan itt a tavasz. 

kép forrása: www.bagira.eu
Bár változik az időjárás és a minket körülvevő világ, de azért ne feledjük a hagyományainkat, amiket őseink hagytak ránk! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése