2015. január 19., hétfő

Januári tervezgetések - vetésforgó

Túl vagyunk a 2014-es éven és belecsapunk a 2015-ösbe. Furcsa leírni, hogy 2015, de hát lesz rá egy évünk, hogy megszokjuk. 

A kertész ember januárban sem pihen, hiszen fejben már tervezi az új évet: mit fog vetni, hova fogja vetni, milyen új telepítések, betakarítások várhatóak.

Ha jól sikerül a tervezés, akkor nagyban megkönnyítjük a saját munkánkat. Fel tudunk készülni a tavaszra, ha időben megtervezzük és megvásároljuk a magokat, megtervezzük a palántázást, mikor, mit ültetünk. Megtervezzük a vetésforgónak megfelelő új vetéseket, ültetéseket.

Talán sokaknak rémlik még az általános iskolai környezet óráról, hogy valaha hallott már a vetésforgóról, de ha megkérdeznék, hogy valójában mi az, nem biztos, hogy el tudnák mondani.

Hát nézzük meg akkor közelebbről ezt a vetésforgót. Mi is ez igazából?

A vetésforgó egy évekre előre megállapított vetőterv, mely a szántóföldön termelt növények sorrendjét határozza meg, ahogy évről évre egymásután következzenek.
A növénytermesztők már régen észrevették, hogy egyes növények termésmennyisége ugyanazon a területen való ismételt termesztés esetén csökken, más növényeké viszont nem változik. Azt is tapasztalták, hogy a pillangós virágú növények javítják a talaj termőképességét, az utánuk vetett növény jobban fejlődik, nagyobb termést ad.
Ezek a tapasztalatok késztették a növénytermesztőket arra, hogy a növényfajokat egy-egy területen évenként váltogatva termeljék.
A vetésváltással nem szipolyozzuk ki a talajt, és optimálissá tesszük a tápanyag hasznosítást, egyúttal hatékonyan védekezhetünk bizonyos kártevők ellen.  
kép forrása: http://www.marshalls-seeds.co.uk/blog/article/crop-rotation-at-a-glance-bgid26.html

Hogyan alakítsuk ki a vetésforgót?


Ősszel és tavasszal adjunk az ágyásokhoz érett komposztot vagy zöldtrágyát.
AZ ágyások követésre érdemes, általános szabály, hogy egymást követően még az azonos családba tartozó növények se kerüljenek ugyanarra a területre!
Egy családba tartoznak a:
  • borsó, bab, lencse (hüvelyesek);
  • saláta, cikória, endívia (fészkesvirágúak);
  • káposztafélék, retekfélék (keresztesvirágúak);
  • paprika, paradicsom, burgonya (burgonyafélék);
  • sárgarépa, petrezselyem, zeller (ernyősök);
  • uborka, tök- és dinnyefélék (kabakosok);
  • az összes hagymaféle (hagymafélék).

Megemlítendő még, hogy a zöldségfélék számára általában jó elővetemény a borsó és a csemegekukorica.

kép forrása: http://kerteszkedes-szekelyfoldon.szhblog.ro/2009/04/14/vetesforgo-a-zoldsegeskertben/
Egy hároméves vetésforgónál 3 területre osztjuk a kertet és az alábbiak szerint alakítjuk ki az ágyásokat:

1. ágyás

Az 1. ágyásba a nagy tápanyagigényes növények, az ún. nagyfogyasztók kerüljenek. Mindegyikük a laza, szerves anyagban gazdag talajokat kedvelik. Olyan talajba valók, ahol előző ősszel trágyát vagy komposztot dolgoztunk a talajba. Ilyen a burgonya, padlizsán, paradicsom, paprika, cukkini, tök, dinnye, uborka, káposztafélék.  
Káposztafélék alatt a brokkolit, bimbóskelt, édes káposztát, karfiolt, fejes káposztát, kelkáposztát, vörös káposztát, karalábét, karfiolt, spárgát, karórépát, pasztinákot és a retket értjük.
A salátaféléket gyakran érdemes együtt termeszteni a káposztafélékkel. Trágyázzunk bőségesen, és vessük őket abba a földbe, amelyben előzőleg hüvelyeseket termesztettünk.
Ha az őszi káposztát palántázni fogjuk, jó előveteménye lesz a korai zöldborsó.

2. ágyás

A 2. ágyás növényei közepes tápanyagigényűek, ezek a közepes fogyasztók. Ide kerülhet a sárgarépa, a petrezselyem, a pasztinák, a zeller, a salátákat, a hagymafélék (mogyoróhagyma, vöröshagyma, póréhagyma), a cékla, a mángold és a spenót, répák.

Ezek a káposztafélék után maradt, tápanyagban szegényebb ágyásban is jól teremnek majd, és kártevőik, betegségeik eltérőek az előző csoportétól.
  

3. ágyás

A harmadik csoport a hüvelyesek és az egyéb zöldségek csoportja. A hároméves ciklusban ezek követik a gyökérzöldségeket és ők előzik meg a káposztaféléket. Jöhetnek még a fűszernövények is. Ezeknek a legkisebb a tápanyagigényük. De szerves trágyára nekik is szükségük van.
A hüvelyesekre jellemző, hogy gyökerükön lévő élő baktériumok nitrogént gyűjtenek, amelyek a gumókban raktározódnak. Ezeket a növényeket a betakarítás után érdemes a talajba bedolgozni, így gazdagítva a talaj nitrogén tartalmát.


Az ágyások legyenek jól elkülönültek. Az ágyásokat egymástól szegélynövényekkel választhatjuk el. Erre a célra használjunk gyógy- és fűszernövényeket, pl. zsályát. Az ágyásokon belül olyan kombinációkat állítsunk össze, hogy a helykihasználás is optimális legyen. Az alacsony termetű növények az ágyás szélén kapjanak helyet.

Úgy gondolkozzunk, hogy jövőre a legnagyobb tápanyagigényű növények kerüljenek a legkisebb igényűek helyére. Ez a talaj van ugyanis a legkevésbé kihasználva, de majd ezt is bőven fel kell tölteni tápanyaggal. A közepes igényűek a nagyfogyasztók helyére kerülnek, míg az alacsony tápanyag igényűek a nagyfogyasztók helyére kerülnek. A harmadik évben minden a régi helyére kerül vissza. Így a tápanyag minden morzsája elfogy.
 Hogy még jobban védjük zöldségeinket a betegségektől és magunkat a vegyszerektől, egyévi fűszereinket: kaprot, csombort, bazsalikomot, fokhagymát vessük a többi zöldség közé, mert illóolajaik megvédik azokat számos kártevőtől.
kép forrása: http://www.bestgardening.com/bgc/howto/vegecare01.htm

Kedvező társítások lehetnek még az alábbiak is, akár egy ágyáson belül is:
-         spenót – retek
-         bokorbab mellé karalábé és saláta vegyesen
-         karalébé után póré következhet
-         sárgarépa- hagyma
-         gumós zeller – karfiol
-         cékla-hagyma, feltváltva káposztával vagy bokorbabbal
-         uborka mellé sárgarépa vagy saláta, mellé paradicsom salátával

Viszont kerüljük és lehetőleg ne ültessünk egymás mellé az alábbiakat:
-         petrezselyem és saláta
-         vöröhagyma és fokhagyma
-         káposztafélék és hagyma
-         uborka és retek
-         póréhagyma és zöldborsó
-         vöröshagyma és zeller
-         sárgarépa és zeller
-         sárgarépa és retek
-         cékla és spenót
-         cékla és sárgarépa
-         paradicsomot vöröskáposzta vagy cékla után

Ha ezeket megfogadva tervezzük meg az idei ültetéseket és ágyásokat, akkor remélhetőleg kedvező eredményeket fogunk kapni.De mindenesetre érdemes elkezdeni kísérletezni, hogy kertünkben mik a kedvező társulások.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése