2014. augusztus 27., szerda

Tök (jó) sztori

A tavaszi borsó letermését követően nem akartuk üresen hagyni az ágyásokat, így dísztököt vetettünk a helyére.


Az idei sok esőnek hála szépen kikeltek és nőttek-növekedtek tökeink. Nagy boldogság volt, mikor egy újabb kis tök kezdeményt vettünk észre az indákon.


Egy pár éve már halmozzuk a tökmagokat, mert az őszi szezonban az ember nem bírja ki, hogy egy-egy érdekes színű, formájú darabból ne tegyen félre magot, hogy majd aztán sikerrel tovább szaporítsa. Így az idei termés nálunk elég sokszínűre sikeredett….szerencsére, hiszen pont ez volt a cél.....:)

Lássuk hát, mik is vannak?

A kis csíkos Mamka nagy kedvence
Sima, fehér, de bízunk benne, hogy majd besárgul
Lopótök, a nagy átalakuló-művész
Egy másik csíkos, de ez hosszúkásabb
Csillagtök...ugyan még csak nyomokban...
A szintén kedvenc kabakos

A töknek sok fajtáját ismerjük, és különböző célokra használjuk is: megesszük, a lakást dekoráljuk vele, lámpást készítünk belőle, zenélünk vele, megszárítva használati tárgyakat készítünk belőle....stb. 

Hivatalos források szerint a töknek mintegy 114 nemzetsége van, amelyhez közel 500 faj tartozik. Sokszínűségét mutatják elnevezései is: lopótök, laskatök, spárgatök, óriástök, pézsmatök, úritök, főzőtök, sütőtök, nyári tök, hokkaido tök,  zsenge tök, kolbásztök, turbántök…stb.

A tökféléket is - mint sok más zöldségünket is - Kolumbusznak köszönhetjük. Régészeti leletek szerint a mai Mexikó területén élők már Kr. e. 5000-ben termelték és fogyasztották a tököt, innen hozták hát át Európába a portugál hajósok, kivéve a lopótököt, mert azt már Amerika felfedezése előtt termesztettük és használtuk.

A tök egykor pótolhatatlan része volt a magyar kultúrának is:
  •       A lopótök mindennapos használati tárgy volt a borászatban, innen ered a lopó neve is (amivel a bort kiszívják a hordóból), amit ma már üvegből gyártanak, mert a lopótökben sokszor megecetesedett a bor és tönkretette az egész hordót. 
  •         A kiszáradt lopótökből karúszók is készültek régen. 
  •      Tökhéjból készültek tároló- és ivóedények, kulacsok is.  A kabaktök héját a földeken dolgozó emberek kifúrták, kipucolták és a talajba elásva kisebb adag víz, tej hidegen tartására használták.
  •         Merítő edények, babacsörgők, ékszertartók is készültek belőle. 
  •      De dudát is készítettek belőle (bár ezt a levélnyeléből tették), vagy a lopótökből húros hangszert. Bizonyos források szerint a lopótökből közel 60 féle hangszert készítenek világszerte. 

Mindemellett ne feledkezzünk meg a tökmag áldásos hatásáról se! Főleg a férfiaknak javallott tökmagot enni, vagy tökmagolajat fogyasztani, ugyanis a prosztata problémák egyik legjobb ellenszere. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése