2014. július 28., hétfő

A befőzés melletti kerti munkáink

Természetesen a befőzés mellett a kertet sem lehet elhanyagolni, így az elmúlt hetekben ott is tettünk-vettünk. 

1. A főszerep elsősorban a betakarításoké volt, valamint az öntözésé, majd az öntözés következtében megtömörödött föld lazításáé.....azaz kapáltunk, öntöztünk, majd újra kapáltunk és újra öntöztünk, és megint kapáltunk és megint öntöztünk...

Na de viccet félretéve, a kapálás tényleg fontos dolog, mert az öntözéskor megtömörödik a föld, így sokkal kevesebb víz és tápanyag tud a gyökerekhez jutni, ezért aztán folyamatosan lazítani kell a földet, hogy a víz beszivároghasson a talajba. 

2. A gaz elleni harc, szinte örök, így azt már nem is említem.

3. Betakarítottuk a virágzás előtti-alatti-utáni gyógy-, és fűszernövényeket, mint pl. a tárkonyt, izsópot, mentát, útifüvet, orbáncfüvet. De említhetném akár a mákot, a levendulát vagy a hagymát is, ami szintén a kamra polcaira került.





4. Gyümölcsfáink védelmében kártévő fogó hullámpapír öveket helyeztünk el a fákon. Bizonyos kártevők előszeretettel költöznek olyan résekbe, mint a hullámpapír bordái. Hetente-kéthetente cseréljük, elégetjük, így egy részüktől meg tudunk szabadulni. 


5. Elvetettük a másodveteményeket: babot, tököt, céklát, spenótot, uborkát. Korábbi, borsóról szóló bejegyzésünknél már említettük, hogy a borsó után nagyon jó állapotban marad a talaj, így jöhetnek rá nyugodtan a másodvetemények. Nálunk paprika, paradicsom került az ágyásba, valamint dísztök. Ugyanis már évek óta csak gyűjtjük az érdekesebbnél érdekesebb tök magot, aztán mindig a polcon marad. Így most egy kósza ötlettől vezérelve, szinte mindet elvetettük. Volt benne sárga, csíkos, göcsörtös, Hollandiából-hozott-még, lopótök szerű is…szóval cifra a kínálat. Szerencsére a vetéskor is nedves volt a föld és utána is kiadós esőt kapott, így a nagy része kikelt, úgyhogy már csak abban kell reménykednünk, hogy be is érik.




6. Megkaróztuk a paradicsomokat. Nemszeretem meló ez, de muszáj, mert már így is akadt, ami elfeküdt.


7. Elvégeztük a cseresznye és meggyfákon a zöldmetszést.Ugyanis ilyenkor is el lehet távolítani azokat az ágakat, amik a korona belseje felé nőnek, vagy keresztezik a másikat. Ezeknek a táplálása sok energiát és tápanyagot von el azoktól az ágaktól, amelyeken jövőre a termés születik, így érdemes minél előbb megszabadulni tőlük. 

8. Sövényeink is szép új formát kaptak. A nyesedékek ültető hormonos földbe kerültek, hogy jövőre legyenek új töveink. Sajnos a tavasszal kiültetett friss hajtásokból nem mindegyik maradt meg…de így legalább pótolni tudjuk és pénzt sem kell költeni rá. 





És természetesen a sok munka végeztével a földműves ember megérdemli a kiadós ebédet....:) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése