2014. május 14., szerda

Kik is azok a fagyosszentek?


Kertben jártas emberek minden bizonnyal hallottak már a fagyosszentekről…..sőt…..tartanak is tőlük. De hát kik ők és miért is félünk tőlük?

A három fagyosszent: Pongrác, Szervác és Bonifác. Mind a három szent a negyedik században élt és vértanúhalált halt. Haláluknak a legenda szerint köze volt a fagyhoz (mert ruháinkat a szegényeknek adták), azonban nem emiatt lettek ők a fagyosszentek, hanem egész egyszerűen ünnepük naptári helye (május 12., 13., 14.) okán. 

Ősi megfigyelés szerint ez a három „jómadár” könnyen visszacsalogathatja kertjeink rémét, a hajnali fagyot, ami kárt okozhat a veteményeseinkben, sőt még a szőlő- és gyümölcs ültetvényekben is. 

kép forrása: http://cdn.big.bien.hu/files/news/7/4/Szentek%20eredeti%20t%C3%B6rt%C3%A9nete%3A-115783_0_big.jpg

Meteorológusok kutatásai alapján tényleg bebizonyosodott, hogy a fagyosszentekre vonatkozó néphit nem légből kapott állítás. A májusi melegedő idő ezekben a napokban hirtelen hűvösre fordul, sőt nem ritka az éjszakai fagy sem. Ez a tavaszi fagy a sarjadó rügyeket, vetéseket, virágokat károsíthatja, ezért félünk hát tőlük, hogy tönkreteszik az egész tavaszi munkánkat. Hogy a fiatal palánták ne károsodjanak, uborkát, paradicsomot, babot általában csak a fagyosszentek elmúltával ültették el a régiek. 

Annak, hogy a nép miért figyelt fel erre a szabályszerűségre, és miért nem méltat figyelemre más hasonló időjárási érdekességeket, a magyarázata igen egyszerű. A májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett, így érthető, hogy a földműveléssel foglalkozók külön figyelemmel fordultak a jelenség felé.

A Fagyosszentek tulajdonképpen egy meteorológiai hősüllyedés következményei. Ilyen az év más szakaszában is előfordul, azonban mégis a tavaszi az, amely komolyan megragad az ember emlékezetében, hiszen az esetleges fagy, a korai vetés zsengén sarjadt növényeit komolyan károsíthatja és veszélyben vannak ilyenkor a gyümölcsfák éppen csak megkötött gyümölcskezdeményei is.

kép forrása: http://m.cdn.blog.hu/me/meteo21/image/fagyosszentek.jpg

kép forrása: http://koponyeg.hu/img/hirek/2012/05/large_0_1254977_82494551.jpg

kép forrása: http://3.bp.blogspot.com/-zbv5VKeHNlk/T7SS826a10I/AAAAAAAAEGc/jBxZoYk8vR8/s320/fagy.jpg

A fagyosszentek okát azzal magyarázzák, hogy májusban Európa északnyugati felén erősen növekszik a légnyomás, míg a Balkán félszigeten erősen csökken, emiatt Francia-, Németországban, Ausztriában és hazánk nyugati részén az észak-keleti szelek erős lehűlést idéznek elő. A nyugati és keleti légnyomáskülönbségnek pont hazánk a légnyomási minimum közepe, így ezt a jelenséget - ma divatos szóval - akár hungarikumnak is nevezhetnénk. 

Tény, hogy a magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: 
  • ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek.
  • Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.
  • Sok bort hoz ám a három „ác”, (Pongrác, Szervác, Bonifác), ha felhőt egyiken se látsz! - vallja a népi jövendölés.
  • Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz!
  • Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász! - ami arra utal, hogy Zsófia napja is hozhat fagyot, ezért egyes vidékeken a Zsófiákat is a rossz emlékű fagyosszentek közé sorolják. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: "Szervác, Pongrác,Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!"

A héten fagyoktól talán nem kell tartanunk, azonban esőből annál inkább lesz részünk. Bár a régiektől azt is tudjuk, hogy a májusi eső aranyat ér, így végre fel tudjuk tölteni „aranykészleteinket”.

kép forrása: http://imagestore1.blogger.hu/25_14724_543900_1fec9dbc4a34264addc71abe90de7a24_3eacc0_301.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése