2014. április 28., hétfő

Menta és szörp, azaz mentaszörp

Már márciusban csodálatosan hajtott a 2 évvel ezelőtt telepített mentánk. Sőt, lassan már arra kell figyelnünk, hogy megfelelően kordában tudjuk tartani, mert olyan mértékben terjed. 



Bár ennek mi örülünk, hiszen nagyon szeretjük a menta szörpöt. A legjobb frissítő szörp a nyári kánikulában. Egy-két citromkarika, néhány jégkocka a szörpbe és már csak a nyugágy hiányzik, hogy teljes lehessen a szieszta. 
Márciusban a még "óvodás korban" lévő mentánk áprilisra már "gimnáziumba" ment, így az "érettségi" előtt a felétől megváltunk, hogy menta szörp készülhessen belőlük. 


A menta ismert gyógynövény, már az ókori görögök is ismerték jótékony hatását és különféle betegségeknél alkalmazták. 

A menta egyik legfontosabb hatása, hogy élénkít, ezáltal frissítő hatással van a szervezetünkre. Főleg nyáron érdemes kihasználni a menta frissítő hatását, ráadásul görcsoldó hatása miatt akár a menstruációs görcsök ellen is alkalmazhatjuk a menta főzetét. 

A menta az emésztésünknek is nagyon jót tesz. Nem csak javítja az emésztésünket, hanem elmulasztja a haspuffadást, de hányinger ellen is érdemes kipróbálni. A mentából készült főzet állítólag még az epegyulladás kezelésében is segítségünkre lehet. 

A menta az egyik olyan fűszer, amely az egyik legjobb gyógyszere a különféle légúti megbetegedéseknek. Ezért bátran használhatjuk köhögés, torokgyulladás és különféle hörghurut kezelésében.

A menta kiváló fogfehérítő is, így nem véletlenül a fogkrémek egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. A kozmetikában általában nyugtató és hűsítő krémek összetevője a menta, de nyáron érdemes kipróbálni a szúnyogok ellen is, ugyanis a menta távol tartja őket. 

Ahogy látható a menta sok területen bevethető, így a belőle készült szörp fogyasztása is jótékony hatással lehet szervezetünkre. 
A szörpöt ugyanúgy készítjük, mint az ibolya esetében. A leveleket leforrázzuk, egy napig állni hagyjuk, majd cukorral felfőzzük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

A neten olvasható olyan recept is, amely szerint fel kell aprítani a mentát és úgy áztatni, de mi ezt most mellőztük, hiszen fiatal hajtások lévén hihetetlenül erős aromája van enélkül is. 
A szörp főzést követően nagyon kellemes menta illat terjengett a lakásban pozitív mellékhatásként....:)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése